Deschiderea Sinagogii Comunității Evreiești

    Опубликовано в Новости
  • Четверг, 29 Август 2019 00:00

Duminică, 25 august, la Chișinău, a avut loc un eveniment important și mult așteptat – deschiderea Sinagogii Comunității Evreiești.

Clădirea sinagogii istorice „ Lemnăria”, unde se află astăzi Centrul Cultural Evreiesc, a fost construită încă în 1835. Istoria edificiului a fost reamintită în cadrul ceremoniei de reinaugurare de către Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, care a susținut și promovat activ acest proiect ambițios timp de mai mulți ani. Președintele Comunității vorbit despre valoarea și importanța istorică a sinagogii restaurate, din care, după Pogromul de la Chișinău din 1903, sulurile defăimate de Tora au fost duse pentru a fi îngropate în cimitirul evreiesc.

„ Din 2006, când s-au deschis ușile Centrului Comunitar, ideea de a restabili sinagoga nu m-a părăsit. Vreau să le mulțumesc colegilor mei Emmanuil Grinshpun și Alexandr Vainshtein, care au susținut acest proiect. Sper că aceasta nu este ultima sinagogă care se deschide la Chișinău și peste 2-3 ani vom redeschide și Sinagoga Tsirelson. Astăzi, în țara noastră se respectă libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și marea contribuție în aceasta o au autoritățile naționale, care promovează aceste valori. Exprim recunoștință pentru acest drept respectat de a fi liber în a ne exprima liber identitatea și a fi, cine ne dorim să fim".

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a adresat participanților la eveniment cu un discurs, în care a accentuat importanța păcii inter-religioase și inter-etnice în Moldova. Consilierul Președintelui Republicii Moldova pentru cultură Corneliu Popovici, a dat citirii mesajul de felicitare al șefului statului, Igor Dodon.

Președintele Consiliului Comunității Evreiești, Emmanuil Grinshpun, s-a adresat oaspeților evenimentului cu o scrisoare de felicitare din partea președintelui Congresului evreiesc euro-asiatic, Mikhail Mirilashvili. Puțin mai târziu, au fost prezentate pe ecran felicitările predecesorului său, Alexander Mashkevich, un om public celebru în lumea evreiască. Despre importanța deschiderii unei sinagogi noi a vorbit unul dintre liderii europeni ai Consiliului Rabinilor Aaaron Shmuel Baskin și președintele Comitetului Executiv al proiectului „ Limmud -FSU“ Chaim Chesler.

Rabinul Comunității Evreiești din Moldova, Shimshon Isakson, i-a însoțit pe oaspeți în clădirea sinagogii reconstruite după inaugurare.

Președintele comunității, Alexander Bilinkis , și-a îndeplinit pe bună dreptate datoria onorabilă și a atașat o mezuză la intrare. A avut loc ceremonia de completare a scrierii Torei. La aceasta au participat nu doar lideri comunitari, ci și invitații distinși, inclusiv Președintele Parlamentului.

La eveniment au participat mai mulți oaspeți importanți, reprezentanți ai autorităților de stat, misiunilor diplomatice, organizațiilor internaționale, cât și participanți ai celei de a 5-a Conferințe Internaționale Limmud Moldova.

La invitația Comunității Evreiești la eveniment a luat parte și delegația Federației Comunităților Evreiești din România, în frunte cu Prim Rabinul Rafael Schaffer și președintele comunității evreiești din Iași Abraham Ghiltman.

Fiind fondată la începutul secolului al XIX-lea, Lemnăria, a fost înconjurat de magazine de artizani, tâmplari, care s-au rugat în ea de unde a parvenit și numele. Până la construirea Sinagogii Chorale în 1913, ea a fost cea mai mare sinagogă din Chișinău. Sinagoga a fost naționalizată în 1940, iar din clădirea istorică a rămas doar peretele exterior și subsolul fostei  mikvah.  Abia decenii mai târziu edificiul a fost cumpărat și a devenit Centrul Cultural Evreiesc.

Deseori, se menționează faptul că doar la Chișinău înainte de Război existau peste 70 sinagogi. În spatele acestei cifre sunt vieți de oameni, care au lucrat, au investit în dezvoltarea acestui pământ, care s-au rugat pentru pacea lui și bunăstarea. Cu fiecare sinagogă restaurată și reconstruită, iar acum există 4 în capitală, Comunitatea Evreiască reînvie viața și credința.

JCM.MD

Общественное Объединение «Еврейская Община Республики Молдова» имеет статус республиканской организации, в состав которой входят 9 региональных общин Молдовы и различные еврейские организации мун. Кишинэу.

 

 

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. Е. Дога, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. А. Диордица, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689