Privind situaţia din Cimitiriul Evreiesc

    Опубликовано в Новости
  • Четверг, 21 Март 2019 00:00

Ieri, 20 martie, în ziua sărbătorii evreiești Purim, mai multe surse mass-media din Moldova au prezentat reportaje și articole alarmante despre situația cimitirului evreiesc din Chișinău. Acestea au relatat că zeci de monumente și morminte au fost deteriorate, atunci când au fost realizate lucrările de defrișare a arborilor.

Trebuie remarcat că, conform Decizie Guvernului Republicii Moldova, lucrările date au fost realizate încă în decembrie 2018, când s-a început implementarea Planul de reabilitare a necropolei evreiești. Această decizie mult-așteptată a autorităților a fost percepută pozitiv de Comunitatea Evreiască, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin metodologic și expertiză pentru lucrările de restaurare și conservare a monumentelor.

La prima etapă de realizare a Planului de reabilitare a acestui monument istoric a fost efectuată doar curățarea teritoriului de vegetație, însă faza de restaurare și reparațiile necesare nu au început încă. A fost propusă candidatura unui administrator, care posedă experiența necesară și cunoașterea tradițiilor evreiești.

Comunitatea evreiască este în așteptarea începerii următoarelor acțiuni incluse în Planul de reabilitare elaborat de Guvern și reconfirmă deschiderea de a asista la implementarea proiectului, reiterând importanța acestuia.

Suntem recunoscători surselor mass-media pentru reflectarea subiectelor importante pentru societate, însă sincronizarea "boom-ului informațional"  produs ieri, în prima zi a sărbătorii evreiești Purim, este surprinzătoare. Spre regret, nu întotdeauna atestăm o asemenea rezonanță în presă pentru problemele și provocările cu care se confruntă societatea noastră, cum ar fi incidentele de antisemitism în mass-media și rețele de socializare, construcția de benzinării și case în zonele de protecție ale unor monumente, profanarea mormintelor și complexelor memoriale.

Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. Sperăm că planul arhitectural pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat cât de curând posibil și că lucrările de restaurare, reparație și conservare vor fi continuate ținând cont de poziția Comunității Evreiești din Republica Moldova.

JCM.MD

Общественное Объединение «Еврейская Община Республики Молдова» имеет статус республиканской организации, в состав которой входят 9 региональных общин Молдовы и различные еврейские организации мун. Кишинэу.

 

 

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. Е. Дога, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. А. Диордица, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689