Vizita misiunii NCSEJ în Сhișinău

    Опубликовано в Новости
  • Четверг, 09 Май 2019 00:00

În perioada 7-10 mai, Comunitatea Evreiască în Republica Moldova a găzduit vizita misiunii de experți din cadrul Coaliției naționale pentru susținerea evreilor din Eurasia (NCSEJ) în frunte cu Președintele, Daniel Rubin și Vicepreședintele executiv, Mark Levin.

În contextul vizitei la Chișinău, delegația NCSEJ împreună cu Președintele Consiliului Comunității Evreiești Emmanuil Grinșpun a realizat un șir de reuniuni de nivel înalt. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu membrii delegației cooperarea autorităților naționale cu Statul Israel, organizațiile internaționale evreiești și comunitatea evreiască din Republica Moldova. Fiind invitați de către ES Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, Dereck J. Hogan, la o discuție cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu SUA, membrii delegației au relatat despre misiunile de comunicare prin intermediul Consiliului Superior al Guvernatorilor, al cărui membri reprezintă o gamă largă de organizații evreiești din Statele Unite și din regiune. Aportul NCSEJ la dezvoltarea parteneriatelor durabile dintre asociațiile societății civile, instituțiile naționale din statele din Europa de Sud-Est și Asia și autoritățile din SUA fiind unul substanțial, după cum a fost relatat la reuniunea cu fostul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

Păstrarea și promovarea patrimoniului istoric și cultural evreiesc în Republica Moldova a fost subiectul discuțiilor Mesei rotunde cu privire la progresul înregistrat în realizarea „Planului de acțiuni pentru anii 2017-2019 privind implementarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel”. La deschiderea evenimentului, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi și Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării au menționat progresele autorităților naționale din Republica Moldova de consolidare a cooperării cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova. Printre temele mesei rotunde au fost politicile educaţionale privind cultivarea memoriei Holocaustului în vederea combaterii antisemitismului şi intoleranţei; cercetarea și păstrarea patrimoniului istoric și cultural al evreilor din Moldova și consolidarea cadrului normativ-juridic privind prevenirea și combaterea antisemitismului și a negării Holocaustului.

Cooperarea comercială și economică a fost discutată în cadrul ședinței cu Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici, care a vorbit și despre implementarea Planului pentru inсludеrеа patrimoniului istoric și cultural evreiesc din Republica Moldova în circuitul turistic internațional.

Delegația Coaliției naționale pentru susținerea evreilor din Eurasia (NCSEJ) a încheiat vizita cu o reuniune cu membrii Consiliului de Administrare al Comunității Evreiești și un tur prin Chișinăul evreiesc, făcând cunoștință cu principalele obiecte ale patrimoniului din capitală. 

JCM.MD

Общественное Объединение «Еврейская Община Республики Молдова» имеет статус республиканской организации, в состав которой входят 9 региональных общин Молдовы и различные еврейские организации мун. Кишинэу.

 

 

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. Е. Дога, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689

НАШИ КОНТАКТЫ

Если у вас есть интересная информация или вопросы, вы можете нас найти по указанному адресу или связаться с нами по телефону:

Адрес :  Молдова, МД 2005 Кишинэу, ул. А. Диордица, 5, оф. 229

Тел/факс : +373(22)509689