21 iunie 2022

Deschiderea monumentului victimelor Holocaustului de la Orhei

Pe 22 iunie, la ora 12:00, va avea loc deschiderea oficială a Monumentului în memoria victimelor Holocaustului din mun. Orhei.

În perioada 1941-1945, naziștii au exterminat 6 milioane de evrei, inclusiv 1,5 milioane din ei – copii. Aproximativ 300 mii de evrei au fost exterminați în Moldova. În Basarabia au fost create 49 de lagăre de concentrare și ghetouri. Potrivit datelor oficiale, peste 4.000 de persoane au fost exterminate pe teritoriul actualului raion Orhei.
Deschiderea monumentului în memoria victimelor Holocaustului de la Orhei este un omagiu adus memoriei celor care au fost lipsiți de viață în timpul Holocaustului.

Inițiativa proiectului aparține Comunității Evreiești din Republica Moldova și personal președintelui Alexander Bilinkis. Sculptura „În memoria victimelor Holocaustului” a fost creată de celebrul sculptor Naum Epelbaum, fiică căruia va lua parte la ceremonia de deschidere a monumentului.

La eveniment vor fi prezenți primele persoane ale statului, autoritățile locale, reprezentanți ai corpului diplomatic și membri ai Comunității Evreiești din Moldova.