Deveniți o parte a Comunității

>De mai bine de 30 de ani, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova unește evreii care trăiesc în țara noastră. Asumarea responsabilității reciproce și unirea forțelor noastre pentru binele comun este unul dintre principiile comunității evreiești..

>Pentru a obține statutul de membru al Comunității și un card de membru cu acces la un pachet de servicii pentru proiectele JORM, precum și o serie de reduceri de la partenerii Comunității, trebuie să lăsați informațiile de contact și vă vom contacta.

>În plus, puteți descărca reglementările și chestionarul unui membru al comunității evreiești și le puteți completa personal. Formularul de cerere completat poate fi trimis la biroul Comunității, prin e-mail: info@jcm.md

Etapele istorice ale reședinței evreilor
în Basarabia și Moldova

1812-1835 În 1812 Basarabia a devenit parte a Imperiului Rus. În 1818 devine parte a Pale of Settlement. Începe mișcarea evreilor în Basarabia din alte regiuni ale Rusiei și țărilor europene.
1835 În 1835, în Basarabia au început să se creeze colonii agricole evreiești. Din 1835 până în 1853 au fost create 18 astfel de colonii.

• Ținutul Soroca - 9 colonii
• Ținutul Orhei - 3 colonie
• Ținutul Iasi - 2 colonii
• Ținutul Chisinau - 2 colonii
• Ținutul Hotin - 1 colonie
• Tighina - 1 colonie


Aproximativ 16% din populația evreiască a țării este agricultori evrei. În colonii, se cultivă tutunul și vinificația, se cultivă noi soiuri de struguri francezi, se deschid școli evreiești.
1853 – 1902 În 1866, evreilor li s-a interzis să achiziționeze terenuri. În 1882, evreilor li s-a interzis să arendeze pământ și să trăiască în mediul rural.

După moartea lui Alexandru al II-lea, pogromurile au avut loc în Imperiul Rus. Nu au existat pogromuri în Basarabia.

Evreii locuiesc în Basarabia în 200 de orașe.

Evreii din Basarabia pleacă în America, America Latină, Europa. Primii emigranți în Palestina.
1903 Pogrom evreiesc la Chișinău. Zeci de morți și sute de răniți. Evreii din întreaga lume sunt șocați.
1905 - 1918 Pogromurile din 1905 afectează Basarabia. Există zeci de pogromuri, inclusiv la Chișinău. Emigrația crește. Comunitățile evreiești creează unități de autoapărare. În 1917, Imperiul Rus pier. Basarabia face parte din România. Pe teritoriul de dincolo de Nistru, Republica Autonomă a Moldovei este formată ca parte a Ucrainei.
1941 -1944 - Holocaust în Basarabia În august 1941, din ordinul lui Ion Antonescu, pe teritoriul Basarabiei au fost create 49 de tabere și ghetouri. Cei mai mari dintre ei au fost tabăra din Vertyuzhany - 23.000 de oameni, tabăra din Sekureni - 20.000 de oameni și tabăra din Edinets - 13.000 de oameni. În total, peste 300 de mii de evrei au murit în anii ocupației naziste în Basarabia și Transnistria.
1989 - Începutul restaurării Comunității Evreiești În 1989, a fost fondată Societatea Republicană a Culturii Evreiești (ROEK).

Organizațiile și societățile evreiești de cultură evreiască sunt create în Chișinău, Orhei, Soroca, Bălți, Bendery, Cahul, Edinets, Rybnitsa, Tiraspol, Grigoriopol, Dubossary.

Din 2008 funcționează ca Asociația Publică „Comunitatea Evreiască din Republica Moldova” (JORM).

Sinagoga (Rabinat)

Sinagoga Comunității Evreiești a fost deschisă în vara anului 2019 în clădirea vechii sinagogi „Lemnaria” construită în 1835, care a servit peste 100 de ani. De aproape 2 ani, rugăciunile zilnice, studiul Torei, întâlnirile femeilor, sărbătorile și rugăciunile comemorative, Cabala Shabbats au avut loc în sinagogă, au fost respectate tradiții importante pentru viața evreiască.

Suntem bucuroși și recunoscători către Atotputernic, ce pentru o scurtă perioadă reușim să readucem evreii, inclusiv generația mai tânără, la tradiția veche de secole a strămoșilor lor!

Mai Multe

Comunități regionale

Organizații evreiești

Organizații religioase:

Asociații evreiești:

Organizații de tineret:

Organizații și instituții educaționale:

Muzeul de Istorie a Evreilor din RM

Implementarea proiectului a devenit posibilă datorită cooperării fructuoase cu Biblioteca Evreiască din Chișinău numită după I. Manger, muzeele de istorie ale orașelor Bălți, Soroka, Chișinău, Bender, Rybnitsa, Muzeul Holocaustului Liceului Rambam ORT, Academia de Științe ale Republicii Moldova, Casa Comunității Evreiești din Chișinău KEDEM, Arhivele Naționale ale Republicii Moldova, portalul web www.oldchisinau.com, Centrul Republican de Voluntari, colecții familiale private, experți, școli evreiești și voluntari.

Mai Multe