De mai bine de 30 de ani, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova unește evreii care locuiesc pe teritoriul țării noastre, unul dintre principiile Comunității Evreiești fiind conjugarea eforturilor în vederea atingerii binelui comun și manifestarea unui puternic spirit al responsabilității comunitare.
Pentru a Vă bucura de statutul de membru al Comunității și a primi cardul de membru ce oferă acces la pachetul de servicii care vizează proiectele CE RM, precum și un șir de reduceri de la partenerii Comunității, este necesar să introduceți informațiile dumneavostră de contact, iar noi Vă vom contacta ulterior.
1812-1835În 1812 Basarabia a devenit parte a Imperiului Rus. În 1818 devine parte a Pale of Settlement. Începe mișcarea evreilor în Basarabia din alte regiuni ale Rusiei și țărilor europene.
1835 годÎn 1835, în Basarabia au început să se creeze colonii agricole evreiești. Din 1835 până în 1853 au fost create 18 astfel de colonii.
• Ținutul Soroca – 9 colonii
• Ținutul Orhei – 3 colonie
• Ținutul Iasi – 2 colonii
• Ținutul Chisinau – 2 colonii
• Ținutul Hotin – 1 colonie
• Tighina – 1 colonie
Aproximativ 16% din populația evreiască a țării este agricultori evrei. În colonii, se cultivă tutunul și vinificația, se cultivă noi soiuri de struguri francezi, se deschid școli evreiești.
1853 – 1902În 1866, evreilor li s-a interzis să achiziționeze terenuri. În 1882, evreilor li s-a interzis să arendeze pământ și să trăiască în mediul rural.
După moartea lui Alexandru al II-lea, pogromurile au avut loc în Imperiul Rus. Nu au existat pogromuri în Basarabia.
Evreii locuiesc în Basarabia în 200 de orașe.
Evreii din Basarabia pleacă în America, America Latină, Europa. Primii emigranți în Palestina.
1903Pogrom evreiesc la Chișinău. Zeci de morți și sute de răniți. Evreii din întreaga lume sunt șocați.
1905 – 1918Pogromurile din 1905 afectează Basarabia. Există zeci de pogromuri, inclusiv la Chișinău. Emigrația crește. Comunitățile evreiești creează unități de autoapărare. În 1917, Imperiul Rus pier. Basarabia face parte din România. Pe teritoriul de dincolo de Nistru, Republica Autonomă a Moldovei este formată ca parte a Ucrainei.
1941 -1944 – Holocaust în BasarabiaÎn august 1941, din ordinul lui Ion Antonescu, pe teritoriul Basarabiei au fost create 49 de tabere și ghetouri. Cei mai mari dintre ei au fost tabăra din Vertyuzhany – 23.000 de oameni, tabăra din Sekureni – 20.000 de oameni și tabăra din Edinets – 13.000 de oameni. În total, peste 300 de mii de evrei au murit în anii ocupației naziste în Basarabia și Transnistria.
1989 – Începutul restaurării Comunității EvreieștiÎn 1989, a fost fondată Societatea Republicană a Culturii Evreiești (ROEK).
Organizațiile și societățile evreiești de cultură evreiască sunt create în Chișinău, Orhei, Soroca, Bălți, Bendery, Cahul, Edinets, Rybnitsa, Tiraspol, Grigoriopol, Dubossary.
Din 2008 funcționează ca Asociația Publică „Comunitatea Evreiască din Republica Moldova” (JORM).
Implementarea proiectului a devenit posibilă datorită cooperării fructuoase cu Biblioteca Evreiască din Chișinău numită după I. Manger, muzeele de istorie ale orașelor Bălți, Soroka, Chișinău, Bender, Rybnitsa, Muzeul Holocaustului Liceului Rambam ORT, Academia de Științe ale Republicii Moldova, Casa Comunității Evreiești din Chișinău KEDEM, Arhivele Naționale ale Republicii Moldova, portalul web www.oldchisinau.com, Centrul Republican de Voluntari, colecții familiale private, experți, școli evreiești și voluntari.
Mai Multe