25 iulie 2024

Cronica sumbră a Chișinăului: 83 de ani de la crearea ghetoului

83 de ani în urmă, între 24 și 26 iulie 1941, a fost creat ghetoul din Chișinău, deschizând astfel una dintre cele mai întunecate pagini din istoria evreilor din Chișinău.

Pe teritoriul nostru, la scurt timp după invazia din 22 iunie 1941, prin ordinul dictatorului român Antonescu, au fost create 49 de lagăre și ghetouri. Ghetourile erau înființate în principal în orașele mari cu populație evreiască numeroasă. Ghetoul din Chișinău a fost primul de acest tip pe teritoriul controlat de România. Conform datelor administrației românești de la începutul lunii august 1941, în ghetoul din Chișinău se aflau 11.500 de persoane.

Locuitorii ghetoului din Chișinău mureau din cauza bolilor, inclusiv celor provocate de aglomerația teribilă, de foame, de muncă forțată grea și de execuții în masă. Conform informațiilor administrației românești, în medie, în fiecare zi mureau cel puțin 15 persoane în ghetou. Și aceste cifre nu includ pe cei executați. În raportul pentru Antonescu din august 1941, se menționa distrugerea a 2000 de locuitori ai ghetoului. Execuțiile în masă ale locuitorilor ghetoului aveau loc în Visterniceni (unde se află în prezent un monument dedicat Victimelor fascismului).

În octombrie 1941, au început deportările locuitorilor ghetoului din Chișinău în Transnistria. În urma deportărilor, pe drum și în lagărele din Transnistria, a murit marea majoritate a persoanelor strămutate. Când Armata Roșie a intrat în Chișinău în 1944, doar 6 deținuți ai ghetoului erau încă în viață.