Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a luat cuvântul în numele Congresului Mondial Evreiesc la cea de-a 50-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
În cadrul recentei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, a fost analizat și adoptat un raport privind situația în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova. Audierea a avut loc pe 4 iulie la Geneva. Aceasta este ultima fază a celui de-al treilea ciclu al Evaluării Periodice Universale (EPU).
La ședința dedicată Republicii Moldova au luat cuvântul reprezentanți ai statelor, organizațiilor internaționale, precum și ai societății civile. Printre vorbitori s-a numărat și directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alena Grossu, care a atras atenția participanților asupra faptului că incidentele antisemite trebuie condamnate ferm la cel mai înalt nivel politic. Prin urmare, definiția IHRA a antisemitismului, aprobată de Guvernul Republicii Moldova, precum și Planul național de acțiune pentru 2020-2024. pentru păstrarea memoriei Holocaustului și lupta împotriva antisemitismului trebuie puse în practică.
Un prim pas eficient pentru a asigura o implementare adecvată ar fi numirea unui coordonator guvernamental pentru antisemitism care să lucreze în colaborare cu comunitatea evreiască.
„Negarea și denaturarea Holocaustului, precum și glorificarea criminalilor naziști, trebuie interzise și pedepsite în conformitate cu prevederile Codului penal și ale Legii cu privire la libertatea de exprimare, cu un accent deosebit pe pregătirea agenților de aplicare a legii. , mass-media și educatori. Trebuie făcut mai mult pentru ca perpetuarea memoriei victimelor Holocaustului să devină parte a sistemului educațional bazat pe o abordare integrată”, a spus Alena Grossu.
În cadrul raportului, directorul Comunităţii s-a referit la necesitatea creării unui muzeu de istorie a evreilor din Moldova, întrucât acesta există doar pe hârtie din 2018, şi a îmbunătăţirii situaţiei cu cimitirele evreieşti din ţară.
„Lipsa de protecție și indiferența autorităților în fața actelor de vandalism creează un sentiment de impunitate pentru făptuitori și generează un puternic sentiment de neîncredere și amenințare în rândul membrilor comunității evreiești din Moldova și, de asemenea, lucrează în detrimentul coeziunii sociale. . Suntem pregătiți să lucrăm împreună cu Guvernul Republicii Moldova pentru atingerea obiectivelor stabilite”, a spus Alyona Grossu la final.
Vorbitorii au salutat acceptarea de către Republica Moldova a majorității recomandărilor primite, solicitând guvernului să-și continue eforturile pentru îmbunătățirea situației și asigurarea drepturilor tuturor oamenilor din țara noastră.
Evaluarea periodică universală este un mecanism unic de revizuire a informațiilor privind drepturile omului în toate statele membre ale ONU. EPU face parte din Consiliul pentru Drepturile Omului și oferă fiecărei țări ocazia de a raporta măsurile pe care le-a luat pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului, precum și de a-și îndeplini obligațiile în acest domeniu.