14 noiembrie 2023

Ceremonia de deschidere a gardului restaurat din vechiul cimitir evreiesc din orașul Călărași

Pe 14 noiembrie a avut loc ceremonia de deschidere a gardului restaurat la vechiul cimitir evreiesc din Călărași, care datează din 1790.

Înainte de ceremonie, a fost susținută o prelegere pentru școlari locali și lucrători ai bibliotecii despre importanța conservării cimitirelor evreiești. Vorbitorii acestei prelegeri au fost Angela Borsch și Olga Sivak, angajate ai Bibliotecii Evreiești. I. Maniera Chișinăului și angajată a Muzeului de Istorie și Etnografie Călărași – Mariana Iurcu.

Vorbitorii de la ceremonie au inclus:
Philip Carmel – Director General al ESJF (Inițiativa Cimitirelor Evreiești Europene), doamna Melnik Ekaterina – Primar interimar al municipiului Călărași, Peter Buschmann – Adjunct al șefului de misiune al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Pavel Tuev – Membru al Asociației Consiliu și șef al Consiliului de experți pentru conservarea patrimoniului Comunității Evreiești din Republica Moldova, Mariana Iurcu este angajată a Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași.

Această ceremonie s-a încheiat cu lectura unei rugăciuni funerare de către rabinul sinagogii Beit Yosef din Chișinău, Rav Rahamim Belenky, precum și toți participanții la ceremonie care au depus pietre și flori.

Mulțumim ESJF pentru asistența acordată în implementarea acestui proiect important de conservare a moștenirii istorice și culturale a Moldovei.