1 noiembrie 2023

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova este extrem de îngrijorată de informațiile despre o infracțiune recentă într-una dintre școlile capitalei

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova este extrem de îngrijorată de informațiile recente despre o încălcare gravă a legislației în vigoare. Aceasta a avut loc într-una din școlile din capitală, în care o profesoară de educație civică a făcut declarații antisemite de glorificare a nazismului și a criminalilor de război, precum și a exercitat agresiune verbală și tratament umilitor în adresa elevilor.

În contextul acestui caz, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a transmis petiții către Inspectoratul General de Poliție, Ministerul Educației și Cercetării, Comisia Parlamentară drepturile omului și relații interetnice, precum și Oficiul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

Reamintim că prevederile Codului penal al Republicii Moldova și ale Legii cu privire la libertatea de exprimare prevăd pedepse penale pentru negarea Holocaustului, promovarea xenofobiei, rasismului și fascismului, precum și glorificarea criminalilor de război.

Astfel de manifestări sunt deosebit de alarmante în mediul educațional, provocând prejudicii societății noastre. Ele contravin principiilor fundamentale ale drepturilor omului, egalității și democrației. Remarcăm că pe parcursul ultimelor zece ani Comunitatea Evreiască din Republica Moldova depune eforturi pentru introducerea unui curs de studiu a istoriei Holocaustului ca obiect obligatoriu în curricula națională.

Facem apel către liderii politici, liderii de opinie publică să evite speculațiile și manipularea pe acest caz, având în vedere războiul din Israel și manifestările în creștere de antisemitism în alte țări. Insistăm asupra unei anchete prompte și corecte asupra acestei infracțiuni și pedepsirea celor vinovați.