23 decembrie 2020

Declarația Comunității Evreiești din Republica Moldova în contextul repetării actelor de vandalism la cimitirul evreiesc din Chișinău

Declarația Comunității Evreiești din Republica Moldova în contextul repetării actelor de vandalism la cimitirul evreiesc din Chișinău

Săptămâna trecută, miercuri, vineri și duminică, au fost comise acte de vandalism la cimitirul evreiesc din Chișinău. 42 de pietre funerare au fost distruse și peste 30 vandalizate cu zvastică și alte simboluri profanatoare.

În urma inspecției efectuate în această după-amiază, am constatat că în noaptea din 1 noiembrie, vandalii s-au reîntors în cimitir și au comis noi fărădelegi. Pietre funerare distruse, fotografii mutilate, simboluri profanatoare aplicate pe monumente – așa arată astăzi monumentul istoriei și arhitecturii de importanță națională, inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, aprobat prin
Hotărîrea Parlamentului nr.1531-XII din 22 iunie 1993 (nr. 189).

Vă reamintim că, în 2018, în cadrul proiectului pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric evreiesc, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în subordinea căruia a fost transferat cimitirul, ca parte a Muzeului Național de Istorie a Evreilor din Moldova instituit doar pe hârtie, a început lucrările de amenajare a teritoriului. Ca urmare a acestor acțiuni, aproximativ o sută de pietre funerare au fost deja distruse și unele dintre ele nu pot fi restaurate și reparate (inclusiv pietrele funerare ale victimelor Pogromului de la Chișinău). Comunitatea evreiască s-a adresat în mod repetat structurilor de stat pentru a obține un concept de reabilitare și protecție a cimitirului, precum și un proiect arhitectural pentru conservarea lui. În ciuda acestui fapt, nu au fost întreprinse măsuri eficiente pentru rezolvarea problemelor existente, iar cimitirul a continuat să se distrugă și să degradeze.

În contextul evenimentelor date, președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis, a făcut următoarea declarație:

„Comunitatea evreiască vine cu acest mesaj, ce succedă prima reacție, pe care am publicat-o în data de 31 octombrie, în contextul situației de la cimitirul evreiesc din Chișinău. Vandalismul nu este un fenomen nou, dar amploarea pe care o ia ultimele zile provoacă îngrijorări puternice, indignare și durere.

O inacțiune continuă va duce la distrugerea cimitirului evreiesc. Măsurile pe termen scurt, pe care le așteptăm de la autoritățile statului sunt protecția imediată a cimitirului împotriva atacurilor fizice, o evaluare a pagubelor și restaurarea monumentelor distruse și profanate. Pe termen mediu, sunt necesare acțiuni specifice coordonate cu comunitatea evreiască, pentru păstrarea valorii unui monument istoric și arhitectural de importanță națională, ce este inclus în Registrul monumentelor din Republica Moldova ocrotite de stat.

Cerem o anchetă cu privire la delapidarea fondurilor alocate începând cu anul 2018 pentru reabilitarea cimitirului, așa cum am solicitat organelor naționale de ocrotire a normelor de drept, precum și pedepsirea infractorilor, care au comis acte de vandalism.”

Comunitatea Evreiască a Republicii Moldova