23 octombrie 2023

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova salută DECLARAȚIA Parlamentului Republicii Moldova de sprijinire a Statului Israel și a populației sale în lupta împotriva grupării teroriste HAMAS și a aliaților acesteia

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în data de 19 octombrie o decizie importantă de a sprijini populația Statului Israel în lupta împotriva terorismului, condamnând atacurile asupra Israelului de către gruparea HAMAS.

Inițiativa membrului Parlamentului Natalia Davidovici a fost susținută prin 75 de voturi ale deputaților Legislativului.

DECLARAȚIA Parlamentului Republicii Moldova privind susținerea poporului Statului Israel și condamnarea terorismului, în special, „Constată că în ziua de 7 octombrie 2023 gruparea teroristă HAMAS a întreprins un atac mișelesc și barbar asupra populației civile din Israel și împotriva statului Israel; Afirmă că Republica Moldova se asociază cu toate statele lumii care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului; Constată că Statul Israel are dreptul la legitimă apărare și, în primul rând, la apărarea propriilor cetățeni; Condamnă cu vehemență brutalitatea acțiunilor barbare comise de gruparea teroristă HAMAS împotriva populației civile, atacuri masive cu rachete, masacrarea populației civile.” (extras din textul Declarației)

Informații privind adoptarea DECLARAȚIEI și conținutul acesteia sunt disponibile pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova http://surl.li/mieau

 

 „Acest document, ca și declarațiile anterioare ale liderilor Republicii Moldova, dă un semnal foarte clar în favoarea poziției noastre ca stat. Comunitatea Evreiască din Republica Moldova salută adoptarea acestei Declarații. Alegem să fim de partea păcii, justiției și să ne ajutăm semenii care se confruntă cu o amenințare uriașă. Nu este vorba doar de gruparea teroristă HAMAS, recunoscută oficial în afara legii în Republica Moldova din 2019, ci și de aliații săi, din păcate. Ne confruntăm în prezent cu manifestări ale terorismului global. Acesta este un risc foarte serios, care, împreună cu dezinformarea pe scară largă și propaganda violenței, poate fi depășit doar dacă toate statele democratice din lume își unesc forțele. Am fost în sprijinul Israelului din primele clipe ale acestui război sângeros și nedrept. Zeci de articole și comentarii în presa națională și internațională, întâlniri în toate organizațiile religioase și laice ale comunității de pe ambele maluri ale Nistrului, campanii de colectare de fonduri pentru victime, comunicare constantă cu oficialitățile Moldovei și Israelului pe această temă. Credem că doar prin solidaritate și sprijin reciproc vom trece prin această etapă dificilă a istoriei noastre”, a menționat președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova Alexander Bilinkis.