8 octombrie 2023

Declarația Comunității Evreiești din Republica Moldova în legătură cu atacul masiv asupra Israelului de către gruparea teroristă HAMAS și aliații săi

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova condamnă cu fermitate atacul masiv asupra Israelului, actele de violență împotriva civililor, bombardamentele și luarea de ostatici.

În aceste zile, Israelul este forțat să îndure un alt război brutal și să-și apere dreptul la existență și drepturile poporului său la pace și securitate.

Ieri, când am sărbătorit cu toții una dintre datele importante ale calendarului evreiesc, Simhat Tora, Israelul a fost supus unui tir de rachete intens, neprovocat din Fâșia Gaza de cătregrupul terorist HAMAS.

În același timp, zeci de teroriști au reușit să spargă gardul și granița de demarcație, pătrunzând pe teritoriul israelian. Acțiunile lor s-au soldat cu sute de morți, peste o mie de
răniți, sute de civili dispăruți și ostatici. Filmări îngrozitoare, fotografii, relatări ale martorilor – aceasta este realitatea a milioane de israelieni din ultimele zile.

Este o escaladare dramatică a războiului HAMAS împotriva civililor israelieni. Acest atac continuă cu o brutalitate necruțătoare, teroriștii trăgând cu rachete în orașe din sudul și centrul Israelului. Militanții HAMAS sunt încă în libertate, reprezentând o amenințare serioasă pentru israelieni. Sunt efectuate bombardamente și din Liban, în timp ce Iranul a susținut ieri în mod deschis acțiunile HAMAS.

HAMAS, organizația teroristă care controlează Fâșia Gaza, este responsabilă pentru acest atac masiv. El a fost lansat fără niciun pretext sau provocare prealabilă din partea Israelului. Acest lucru vine după o perioadă lungă în care Israelul a depus eforturi tangibile pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza, demonstrând angajamentul său pentru pace. Evenimentele tragice au loc pe fundalul dezvoltării relațiilor dintre Riad și Ierusalim, care ar putea fi decisive pentru rezolvarea conflictului arabo-israelian.

Acest atac subliniază încă o dată scopul HAMAS de a ataca cetățenii israelieni neglijând bunăstarea și siguranța populației din Fâșia Gaza. Ei continuă să-i vadă pe palestinienii sub controlul lor drept „scuturi vii” în campania lor împotriva Israelului.

Este important să recunoaștem că oamenii din Fâșia Gaza nu sunt dușmani ai Israelului. Responsabilitatea revine HAMAS și organizațiilor teroriste care operează cu bună știință și intenționat în zone dens populate de populație civilă. În timp ce Israelul face tot posibilul pentru a minimiza daunele aduse civililor, aceste organizații teroriste comit crime de război duble atacând fără discernământ civilii și ascunzându-se în rândul populației civile din Fâșia Gaza.

foto World Jewish Congress

După cum a declarat anterior președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder: „Să se știe fără echivoc că întreaga diasporă evreiască susține cu fermitate Israelul și forțele sale curajoase de securitate în aceste vremuri dificile”.

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova se alătură evreilor și întregii lumi civilizate, care condamnă necondiționat terorismul, HAMAS, și își exprimă sprijinul pentru Israel, reafirmându-și dreptul inalienabil la autoapărare.

Menționând că conducerea Republicii Moldova și-a exprimat poziția în sprijinul Israelului în după-amiaza zilei de 7 octombrie 2023, accentuăm necesitatea condamnării categorice a actelor teroriste masive din ultimele zile.

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova dezaprobă pe deplin atacul asupra Israelului, exprimă condoleanțe familiilor victimelor și reiterează solidaritatea cu poporul Statului Israel!

Am Yisrael Chai – Poporul lui Israel trăiește!

Adresarea Comunității Evreiești în contextul atacului masiv asupra Israelului oct 2023