24 octombrie 2023

Dialog inter-confesional și sprijin reciproc al liderilor comunităților religioase și etnice

Dialogul interconfesional și sprijinul reciproc între lideri, în special în rândul comunităților etnice și religioase, sunt foarte importante. În aceste zile, ne rugăm în mod special pentru pace, prosperitate și întoarcerea acasă a tuturor ostaticilor și celor care își apără casele, familiile, propriul popor.

În octombrie, președintele Congresului Mondial Evreiesc Amb Ronald S.

Lauder s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican.

Ronald Lauder a făcut apel la Papa de la Roma să contribuie la întoarcerea în siguranță a ostaticilor israelieni ținuți în Gaza în urma atacului HAMAS asupra statului evreu. Papa a cerut ca toți ostaticii să fie eliberati și ca soarta lor să fie supravegheată. El a recunoscut anterior și dreptul Israelului la autoapărare.

Întâlnirea a coincis cu deschiderea biroului Congresului Mondial Evreiesc de la Sfântul Scaun, care marchează stabilirea puntei de legătură al unei organizații evreiești pe teritoriul Vaticanului și aprofundarea relațiilor dintre iudaism și catolicism. 

Această reuniune a venit la doar câteva zile după o reuniune de urgență a Comitetului Executiv al WJC la Zagreb, Croația, unde liderii a peste 40 de comunități evreiești s-au întâlnit pentru a adopta un plan consolidat de răspuns la război și de a spori sprijinul pentru Israel.

(photo https://www.worldjewishcongress.org/en)

Tot în octombrie, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler, a fost primit într-o audiență privată de Papa Francisc la Vatican. 

În cadrul întâlnirii, Sanctitatea Sa și domnul Președinte Vexler au discutat despre unele subiecte de actualitate, aspectele esențiale ale Anului Național “Cardinal Iuliu Hossu”, situația Comunităților Evreiești din România și programele desfășurate de către Federația Comunităților Evreiești din România.

photo credit: Vatican Media 

În cadrul întâlnirii s-au discutat teme de actualitate ale anului „Cardinal Iuliu Hossu” și relația dintre Federația Comunităților Evreiești, Sfântul Scaun și Biserica Romano-Catolică.

Alături de domnul deputat Vexler, la audiența privată au participat Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Cristian Crișan – Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore (donec aliter provideatur) și doamna Adina Lovin – Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun.

Ne rugăm pentru pace!