24 iulie 2022

Întâlnirea lui Alexander Bilinkis și a ambasadorului Franței

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova activează activ în domeniul diplomației publice. În acest context, a avut loc o întâlnire între Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexandru Bilinkis, și Ambasadorul Franței în Moldova, PE Paul Graham.

Președintele Comunității i-a spus domnului ambasador despre activitățile organizației, structura și sarcinile acesteia.

Au fost prezentate principalele proiecte și direcții de activitate ale Comunității.

Printre provocările cu care se confruntă Comunitatea s-au numărat crimele motivate de ură, discursul instigator la ură și antisemitismul, a căror prevenire, investigare și pedepsire, din păcate, nu sunt încă implementate suficient de eficient.

Domnul Ambasador a subliniat importanța prevenirii și pedepsirii antisemitismului, precum și a conservării și promovării moștenirii culturale și spirituale a evreilor din Moldova.

Comunitatea evreiască a împărtășit informații despre cooperarea sa cu partenerii francezi, în special cu presa și jurnaliștii francezi. Recent, la inițiativa Comunității Evreiești, cel mai popular post de radio evreiesc din Paris, RADIO J, a găzduit o întâlnire în direct cu Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, doamna Corina Calugarul.

 

https://youtu.be/Q1-pbImP5lQ

Interviu difuzat

În cadrul întâlnirilor dintre Președintele Comunității și Ambasadorul Franței, părțile au discutat despre posibilitatea prezentării în Moldova a filmului documentar LA MORT EN FACE, LE POGROM DE IASI, difuzat și coprodus de FRANCE TV, autor al căruia este cunoscutul jurnalist Nellu Conn, care a vizitat recent Moldova.

https://www.radioj.fr/team/nellu-cohn/

Ambasadorul Franței în Moldova și Președintele Comunității Evreiești au abordat, de asemenea, problemele cooperării în studiul materialelor de arhivă dedicate Pogromului de la Chișinău din 1903 și au convenit să unească eforturile pentru pregătirea evenimentelor comemorative dedicate aniversării acestuia anul viitor.