20 Martie 2025

Excursia la Auschwitz: o lecție de memorie și umanitate.

În perioada 4-7 martie 2025, elevii clasei a XII-a de la Liceul Evreiesc „Rambam” din capitală au efectuat o excursie în Polonia, unde au vizitat Muzeul Memorial Auschwitz-Birkenau. Excursia a fost dedicată celei de-a 80-a aniversări a eliberării lagărului de la Auschwitz. Pentru liceeni, aceasta nu a fost doar o activitate educațională, ci și o experiență profundă, care va rămâne în inimile lor pentru tot restul vieții.

Vizitarea Auschwitz-ului a lăsat o impresie de neșters asupra elevilor. Ei au avut ocazia să vadă cu propriii ochi locul despre care au auzit atât de multe la lecțiile de istorie a Holocaustului. Fiecare pas pe teritoriul lagărului morții a stârnit emoții puternice, iar expozițiile – valizele, pantofiorii copiilor, fotografiile deținuților – au făcut ca tragedia să fie și mai palpabilă.

„Primul lucru care m-a impresionat a fost liniștea lagărului”, povestește Daniil. „Era o liniște nenaturală, apăsătoare, parcă îmbibată de durerea și suferința trecutului. Cel mai mult m-au zguduit obiectele copiilor – pantofiorii mici, jucăriile rămase orfane. Cum a fost posibil să se facă așa ceva unor suflete nevinovate? Această întrebare m-a frământat toată ziua.”

Elevii și-au împărtășit trăirile în fața zidurilor camerelor de gazare, unde mii de oameni și-au găsit sfârșitul.

„Când stai în aceste locuri, îți dai seama cât de fragilă este viața umană și cât de important este să te opui urii și indiferenței”, a spus Maria.

Această excursie nu a fost doar o lecție de istorie, ci și o încercare morală serioasă. Marina Kruk, profesoară de istorie și cultură a poporului evreu și diriginta clasei a XII-a, a subliniat:

„Mi-am dorit ca elevii mei să nu învețe doar despre Holocaust din cărți, ci să îl vadă și să îl simtă în realitate. Să învețe să prețuiască viața și să respecte alți oameni, indiferent de religie sau statut social. Sunt sigură că această excursie a fost o lecție de viață importantă pentru ei.”

După excursie, elevii au rămas tăcuți mult timp. Le-a fost necesar un răgaz pentru a înțelege ceea ce au văzut. Însă un lucru a devenit clar: vizitarea Auschwitz-ului le-a schimbat viziunea asupra lumii.

Această excursie a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de Comunitatea Evreiască din Republica Moldova. Păstrarea memoriei Holocaustului este esențială pentru generațiile viitoare. Doar conștientizând adevărul despre trecut putem construi o societate bazată pe respect, umanitate și incluziune.

„Marșul Memoriei a fost parcurs! Vom face totul pentru ca amintirea ororilor Holocaustului să dăinuie peste veacuri”, spun liceenii.

Cuvintele lor sună ca o promisiune și un apel către fiecare dintre noi: să ne amintim, să conștientizăm și să nu permitem ca această tragedie inumană să se repete vreodată.