1 iulie 2024

Pogromul de la Iasi

Între 27 iunie și 2 iulie 1941, la Iași a avut loc un masacru al evreilor.

Potrivit administrației române, cel puțin 8 mii de evrei au fost uciși în 6 zile, 5 mii de evrei au fost expulzați din Iași în vagoane de marfă, dintre care doar 1011 oameni au supraviețuit. În total 14.850 de evrei au murit în timpul evenimentelor Iași.

Pogromul nu a fost spontan, ci a fost organizat de guvernul fascist al lui I. Antonescu, care a proclamat o „politică de curățare a națiunii române” în primul rând de evrei. Pogromul de la Iasi a fost precedat de o lunga perioada pregatitoare. Din 1938, în România este în vigoare legislație antisemită, al cărei creator oficial a fost prim-ministrul României de atunci, Octavian Goga. Una dintre străzile din centrul „Chișinăului evreiesc” îi poartă încă numele, iar bustul său „decorează” Aleea Clasicilor din grădina publică a capitalei. În 1940, Garda de Fier a venit la putere, lăsându-i pe evreii din România complet fără drepturi civile. În ianuarie 1941, în timpul revoltei Gărzii de Fier, au avut loc pogromuri majore împotriva evreilor în toată România, inclusiv în București, care au durat două zile.

Nu toți cei care marchează 28 iunie 1940 ca dată a tragediei istoriei României știu că în acele zile de iunie, 149 de mii de evrei români au trecut din România în Basarabia, căutând salvarea de nazism. Și în acea perioadă a lucrat o comisie militară mixtă româno-sovietică, care a constatat decesele și rănile grave ale evreilor români pe care aceștia le-au suferit. Din păcate, mulți dintre acești evrei români care s-au mutat în Basarabia în 1940 și-au găsit moartea în mâinile naziștilor încă din 1941, în timpul Holocaustului.

Pogromul de la Iasi din 1941 a devenit un fel de predecesor pentru acțiunile naziștilor din Basarabia și Transnistria în anii 1941-1944. Păstrarea memoriei este la fel de importantă ca și onorarea amintirii altor evenimente profund dramatice din istoria noastră.

 

Materiale din:

https://www.yadvashem.org/education/other-languages/romanian/educational-materials/iasi-pogrom.html

https://romania.europalibera.org/a/galerie-foto-80-de-ani-pogrom-ia%C8%99i/31333639.html