Pe 25 octombrie, a avut loc premiera monospectacolului „Nadezhdiny” la Centrul Comunității Evreiești din Chișinău.
O astfel de poveste nu poate fi inventată. Astfel de povești sunt doar aruncate de viață în pragul secolelor, epocilor și generațiilor. Prin urmare, nu e de mirare că piesa din Chișinău este doar o parte a evenimentelor care se vor desfășura în orașul nostru în zilele următoare. Nu doar pe scenele Teatrului Comunității Evreiești al Republicii Moldova, ci și pe străzi, în agitația zilnică a vechiului Chișinău.
Intriga începe cu o moștenire de familie pe care Vladimir Mashkov a transmis-o într-un fel fiicei sale. Era un jurnal, mărturia unei fete din Chișinău – Melania Sevruk, care a devenit iubita și soția revoluționarului necunoscut acum, Eugene Zelensky.
Întâlnirea Melaniei, fostă elevă de liceu, și a figurii subterane din Harkov, Eugene, a avut loc la răscrucea secolelor XIX și XX la tipografia „Kashevsky” din Chișinău. Zelensky a adus aici notițele sale, iar viitoarea sa parteneră a servit drept corectoare. Astfel, viața lor comună și afacerea lor comună s-au desfășurat, pline de drame și încercări incredibile. Afacerea era plină de pericole, speranțe și dezamăgiri.
Eugene Zelensky a murit de tuberculoză în 1905. Stelele primei revoluții ruse, care a izbucnit acum mai bine de un secol, l-au lăsat pe Zelensky și cauza sa în umbră. Dar entuziasmul strănepoatei lui Eugene și a Melaniei, Masha Mashkova, a permis istoria familiei Mashkov din Chișinău să fie prezentată într-o lumină complet diferită.
Cercetători din Kiev, Moscova și Chișinău descoperă înregistrări de arhivă unice, cărți și articole ale revoluționarului uitat ascunse în cele mai îndepărtate colțuri ale bibliotecilor din întreaga lume. Zelensky apare brusc în Chișinău sub pseudonimul Nadezhda, în postura unui vestit adversar al lui Vladimir Lenin, care i-a dedicat multe evaluări aspre și ascuțite. Nadezhda a fost un alt revoluționar care și-a dat viața pentru o revoluție diferită care nu s-a materializat niciodată.
Și acum, în Chișinău, în parteneriat cu Biblioteca Civilizației Mark Blok, Editura „Stratum” a lansat un volum consistent de memorii ale Melaniei Sevruk și prima analiză serioasă a moștenirii ideologice a lui Eugene Zelensky.
În același timp, inspirată de circumstanțele dramatice ale biografiei familiei sale, Masha Mashkova, prezintă piesa monolog-reconstrucție „Nadezhda”, chiar în Chișinău.
Chișinău este un loc uimitor în lume în mijlocul războaielor, conflictelor și neînțelegerilor reciproce. Nu e întâmplător că în timpul premierei „Nadezhdiny”, Masha Mashkova din Rusia și Mila din Harkov, una dintre descendenții familiei Zelensky, s-au întâlnit și îmbrățișat chiar aici.
Piesa monolog „Nadezhdiny” a fost prezentată cu sprijinul Comunității Evreiești a Republicii Moldova, la Teatrul Casei Comunității Evreiești „Kedem” (Strada Eugen Doga, 5).
Maria Mashkova a susținut și o întâlnire de autoare cu membri ai comunității evreiești din Moldova în incinta teatrului cu câteva zile înainte de premieră.
Dragă Masha, îți suntem sincer recunoscători ție și întregii echipe de colaborare pentru că ai ales locația centrului comunitar al comunității evreiești, ai cărei pereți păstrează amintirea vremurilor în care au trăit strămoșii tăi!
Maria Mashkova, Anatoly Bely (vocea lui Nadezhda), Egor Baranov (regizor), Arsenie Faryatiev (autor), Anna Drubich (muzică), Lisa Irshai (artist/grafică), Melpomen (coregraf), Katerina Kravtsova (costume), Sasha Siberg / Alla Donțu (producători). Durata: 75 de minute. Piesa monolog va fi în limba rusă.
Parteneri ai proiectului: Librarius, Mediacor, Youbesc, Biblioteca Mark Blok, Editura Stratum, Ford, Sano. Parteneri media: TV8, HIT FM, NewsMaker, Realitatea.md, Rupor.md.
Proiectul a avut loc cu sprijinul: Alexandr Bilinkis, Gleb Rudenko, Serghei Ștern, Arkadie Țeitlin, Alexandru Turcot, Anatolie Sokolov, Vasile Chirtoca, Oleg Bacalov.
photo credit @shendlcopitman