15 aprilie 2022

Felicitări cu ocazia sărbătorii de Pesach de la Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova Alexander Bilinkis

Dragi membri ai Comunității Evreiești!

Pesah este una dintre cele mai importante sărbători pentru poporul nostru. Ea simbolizează libertatea, marele exod din Egipt și eliberarea din sclavie. Pesah-ul ne amintește despre importanța luptei pentru libertate, una dintre valorile pentru care oamenii s-au sacrificat și pentru care au luptat.

Pesah aduce cu sine primăvara, iar odată cu ea vine și căldură, reînnoire și speranță. Schimbarea începe de la fiecare dintre noi. Importanța păcii și a bunătății în aceste zile este indiscutabilă. Gândurile și acțiunile noastre, respectarea poruncilor sacrelor scripturi, binefacerea și virtutea pot face realitatea din jurul nostru mai bună, în ciuda oricăror dificultăți și obstacole.

Simbolul principal al Pesach-ui este matzah. Comunitatea noastră, conform bunei tradiții, a făcut tot posibilul ca matzah să fie pe masa festivă în fiecare casă evreiască. Fie ca tradiționalul Seder de Paște să fie ținut într-o atmosferă caldă și să fie cușer.

Vă felicit cu această frumoasă sărbătoare, vă doresc Dumneavoastră, familiilor și prietenilor, tuturor membrilor comunității noastre sănătate și bunăstare.

Chag Pesach Sameach!
Alexander Bilinkis, Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova