3 iulie 2022

S-a deschis sinagoga la Bălți

Astăzi, pe 3 iulie, la Bălți a fost deschisă o sinagogă după o reparație și restaurare majoră.

Astăzi este o zi rară când în Moldova, nu în capitală, deschidem o sinagogă. Este literalmente a doua oară în mult timp când sunt prezent la deschiderea unei sinagogi în afara Chișinăului. Prin aceasta arătăm că în Bălți există o comunitate, există o viață spirituală în Bălți și este nevoie ca evreii să aibă un loc și o ocazie să se roage, să se adune și să vină la Cel Atotputernic. Vreau să-i mulțumesc, în primul rând, președintelui comunității evreiești din Bălți, domnul Golberg, pentru ceea ce faceți. Datorită energiei tale, viața evreiască din Bălți a primit un al doilea vânt și se realizează multe. Sper ca deschiderea sinagogii după renovare să dea noi oportunități și noi impulsuri vieții evreiești din orașul Bălți”, a spus Alexander Bilinkis, Președintele Comunității Evreiești din Moldova, în discursul său.

La ceremonia de deschidere a sinagogii au fost prezenți Președintele Comunității Evreiești din Moldova Alexander Bilinkis, Președintele Comunității Evreiești din Bălți Isaac Golberg, primarul mun. Bălți Nikolai Grigorishin, rabini, membri ai Consiliului de Administrație, membri ai comunității evreiești, invitați și prieteni.

„Astăzi sărbătorim 35 de ani de la întemeierea sinagogii din Bălți, orașul despre care a fost scrisă una dintre cele mai cunoscute cântece în idiș, Main Shtetele Balti (Orașul meu Bălți). A fost scrisă în 1932 la New York. Prima ei interpretă este Iza Kremer, care era originară din Bălți. Astăzi, datorită eforturilor comunității evreiești republicane și orășenești, viața spirituală este reînviată. Pentru noi toți, deschiderea de astăzi a sinagogii după repararea și îmbunătățirea ei este un eveniment foarte important”, a declarat Alena Grossu, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova, în discursul de deschidere.

În Bălți există de multă vreme multe sinagogi și case de rugăciune, inclusiv cele fondate de primii evrei din oraș la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cea mai dominantă tendință religioasă în comunitatea Bălți în secolul al XIX-lea a fost Hasidismul. În oraș existau mai multe tribunale hasidice. Până în 1930, în Bălți trăiau 14 mii de evrei, care reprezentau 60% din populație. În oraș erau peste 30 de sinagogi.

Mulțumită spiritului interior, care este creat de rabinii noștri, membrii comunității evreiești, lideri și, cel mai important, mandatari, reînviam viața spirituală. Nu este un secret pentru nimeni că Comunitatea Evreiască din Moldova există doar din donațiile mandatarilor. Bălți a fost și este întotdeauna un oraș multinațional, iar noi am fost întotdeauna toleranți față de toate religiile. Sunt sigur că Comunitatea Evreiască din Bălți își va continua dezvoltarea. Ușile sinagogii sunt deschise tuturor”, a spus președintele Comunității Evreiești din Bălți, Isaac Golberg.

Primarul mun. Bălți Nikolai Grigorishin în discursul său a mulțumit Președintelui Comunității Evreiești din Republica Moldova Alexandru Bilinkis și Președintelui Comunității Evreiești din Bălți Isaac Golberg și a spus cu încredere că „comunitatea din Bălți are un viitor bun cu astfel de lideri”

În aplauzele oaspeților, Isaac Golberg și Nikolai Grigorishin au tăiat panglica simbolică și au deschis sinagoga din Bălți. Aceasta a încheiat ceremonia seculară de deschidere, dar pentru ca locul sfânt să devină cu adevărat sfânt, a fost necesar să se desfășoare un rit conform preceptelor Torei: ritualul sacru al atașării unei mezuzah.

Acest ritual a fost condus de Președintele Comunității Evreiești din Bălți, Isaac Golberg, și de Rabinul Comunității Evreiești din Republica Moldova, Shimshon Daniel Izaakson.


Raspitina Polina Grigoryevna, directorul Centrului Caritabil Evreiesc Hesed Yakov, membru al Consiliului Comunității Evreiești din Bălți, a declarat: „Astăzi este o zi foarte semnificativă pentru Comunitatea Evreiască din Bălți. 35 de ani – mult sau puțin este greu de judecat, dar sunt. Aceasta înseamnă că Comunitatea Evreiască există deja de acești 35 de ani, deși rădăcinile ei se întorc în trecutul îndepărtat. Ce este o sinagogă? Dacă faceți o traducere directă în rusă – sinagoga are sens „a comunica împreună”. Comunicarea astăzi este mai importantă ca niciodată, pentru că trăim într-o lume a gadgeturilor, a televizorului și a izolării. Fiecare persoană ar trebui să aibă un loc unde să poată veni să comunice. Comunică cu Atotputernicul, cu prietenii, cu familia ta și, cel mai important, comunică în cercul tău de oameni și coreligionari cu gânduri asemănătoare. Mă bucur că oamenii vor veni aici și îi îndemn pe toți să-și amintească că acesta este un eveniment foarte important pentru oraș. Pentru fiecare dintre noi, acesta este un eveniment foarte important. Trebuie să ne amintim că o persoană trăiește acolo unde crede în ceva, când are prieteni.

Ne dorim ca sala sinagogii să fie mereu plină, oamenii să trăiască în pace și prosperitate și să aibă o oră bună. Mazal Tov!