24 iunie 2021

Vizita oficială a Ambasadorului Statului Israel în Republica Moldova

În perioada 21-23 iunie 2021 E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Israel în Republica Moldova, Eliav Belotserkovsky, se află în vizită oficială în Republica Moldova.

În prima zi a vizitei, Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Eliav Belotserkovsky, și Președintele Comunității Evreiești, Alexander Bilinkis, au avut o întâlnire oficială cu prim-ministrul interimar și șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi. În a doua parte a zilei, Ambasadorul a participat la o întrunire cu primarul Chișinăului, Ion Ceban. De asemenea, a avut loc o conferință de presă privind colaborarea dintre Republica Moldova și Israel în vederea fortificării sistemului de asistență medicală urgentă și o întâlnire cu membrii Comunității Evreiești din Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii cu șeful iterminar al Cabinetului de miniștri, Aureliu Ciocoi, oficialii au discutat pe marginea unor problem actuale de pe agenda bilaterală. În mod special, părțile au subliniat dialogul dinamic și pozitiv dintre cele două țări.

Prim-ministrul a exprimat profundă recunoștință statului Israel pentru suportul constant și sprijinul umanitar acordat în lupta cu pandemia Covid-19.

O atenție sporită, în cadrul discuției, a fost acordată dinamizării schimburilor comercial-economice moldo-israeliene și valorificării potențialului existent. De menționat este faptul că, în acest sens, anul trecut a fost constituită Camera de Comerț Israel-Moldova, principale domenii de activitate fiind: agricultura, educația, medicina, turismul, sectorul bancar și IT.

Șeful interimar al Cabinetului de miniștri a exprimat mulțumire pentru sprijinul autorităților de la Israel în vederea deschiderii unei secții de votare în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Tel-Aviv, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

În cadrul conferinței de presă au fost discutate prioritățile de dezvoltare a sistemului de asistență medicală de urgență din Republica Moldova și demararea activităților de consolidare a acesteia cu suportul partenerilor internaționali, precum Organizația Mondială a Sănătății și Guvernul Statului Israel.

Boris Golovin, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a subliniat: „Începând cu 2015, IMSP CNAMUP este parte componentă a sistemului național de sănătate.’’,,Experiența statului Israel, care posedă unul din cele mai eficiente Servicii de AMU, poate servi drept model pentru Republica Moldova, pentru valorificarea potențialului Serviciului național de asistență medicală de urgență prespitalicească și alinierea acestuia la standardele internaționale.”

La rândul său, Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, E. S. Eliav Belotsercovsky a vorbit despre relațiile de colaborare dintre cele două țări și perspectivele parteneriatelor de viitor: ”Relațiile de cooperare între Republica Moldova și Statul Israel au rădăcini foarte adânci. Pandemia COVID-19 a creat anumite dificultăți pe acest segment, însă acum este un moment oportun să dezvoltăm relațiile de cooperare, stabilite în mai multe domenii, inclusiv în domeniul medical. În acest context, menționez participarea a peste 300 de experți din Republica Moldova la instruiri în Israel, precum și alte proiecte importante. Consider că experiența statului Israel, în special ce ține de acordarea asistenței medicale de urgență, ar putea fi de folos Republicii Moldova, un argument în acest sens fiind și modul în care statul Israel a gestionat pandemia COVID-19.”

În timpul întâlnirii oficiale cu primarul capitalei, Ion Ceban, au fost puse în discuție probleme importante, fiind analizată posibilitatea implementării inițiativelor existente și valorificării oportunităților de augmentare a cooperării bilaterale.

De asemenea, a fost subliniat faptul că, participarea primarului Chișinăului la cea de-a 34-a ediţie a Forumului Internaţional al Urbaniştilor, care a avut loc la Tel Aviv, a făcut posibilă organizarea mai multor întâlniri importante, facilitând negocierile asupra unor posibile inițiative comune în domeniul IT, transport, construcții și infrastructură, energie, precum și asistență medicală.

Inițiativele culturale și sociale rămân a fi una dintre prioritățile cooperării bilaterale. Participanții la întâlnire au discutat despre posibilitatea implementării proiectului european ,,Pietre de poticnire’’ (Stolpersteine) și despre perspectiva creării unei Alei a Drepților între Popoare la Memorialul Victimelor Fascismului din Chișinău. De asemenea, E.S. Eliav Belotserkovsky a relevat importanța creării unui Muzeu al Istoriei Evreilor din Moldova.

Președintele Comunității Evreiești, domnul Alexander Bilinkis, a vorbit despre posibilitatea redenumirii IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.4, care este cunoscut, mai degrabă, ca spitalul evreiesc, în cinstea lui Moisei Slutskii, care, o perioadă îndelungată de timp a activat și și s-a aflat la conducerea aceastei instituții medicale.

La întâlnirea cu membrii Comunității Evreiești din Republica Moldova, au fost discutate un șir de subiecte legate de viața socială a organizației, afaceri, educație în Israel și în Republica Moldova. Susținerea educației evreiești în Republica Moldova și conservarea și perpetuarea patrimoniului cultural, religios și istoric reprezintă subiecte de primă importanță pe agenda Comunității Evreiești.