7 aprilie 2022

Vizita la București a liderilor Comunității Evreiești din Republica Moldova

În perioada 6-7 aprilie 2022, a avut loc vizita Președintelui Comunității Evreiești din Republica Moldova la București. În cadrul acesteia, domnul Alexander Bilinkis a avut întrevederi cu conducerea Federației Comunităților Evreiești din România.
La reuniunea cu domnul Silviu Vexler,  deputat în Camera deputaților a Parlamentului României, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România –Cult Mozaic, s-au abordat aspecte ale cooperării în cadrul gestiunii crizei umanitare generate de războiul din Ucraina.

Lideii Comunităților Evreiești din România și Republica Moldova au remarcat gestiunea și conlucrarea eficientă realizată de acestea și au accentuat necesitatea de a continua oferirea asistenței membrilor comunităților evreiești din Ucraina în cadrul evacuării din zonele de război și a relocării acestora în Republica Moldova, România sau alte state din UE, precum și repatrierea în Statul Israel.

Totodată, domnul Bilinkis și domnul Vexler au discutat aspecte ale realizării proiectelor în sfera educației despre Holocaust, disciplină obligatorie în liceele din România din anul școlar 2023-2024, proiectul de instituire a muzeului de istorie a evreilor din România, și prezervarea patrimoniului evreiesc în ambele state. Președintele Vexler a lansat invitația la redeschiderea sinagogii din Timișoara, care a fost restaurată și va fi redeschisă în data de 6 mai a.c. cu participarea înalților delegați din mai multe state. La ceremonia de redeschidere vor lua parte și oficialii din Republica Moldova precum și liderii Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova Aliona Grossu a avut o întrevedere cu domnul Eduard Kupfeberg, Secretarul general FCER.

Omologii au abodat conlucrarea în cadrul programelor de relocație a refugiaților din Ucraina, dar și oportunități de eficientizare a cooperării dintre organizații, inclusiv în cadrul organizațiilor evreiești internaționale, cum ar fi Congresul Evreiesc Mondial. Aliona Grossu a vizitat Centrul comunitar evereiesc la București, unde s-a întrunit cu Adi Gueron, directorul JCC București. Centrele comunitare din ambele state au un rol important în oferirea asistenței membrilor comunităților evreiești din Ucraina, gestionând și hot line-uri pentru informare și coordonare.

 

Comunitățile Evreiești din Republica Moldova și România au legături strânse de cooperare pe parcursul mai multor decenii, realizează un șir de proiecte comune și coordonează activitățile prin prisma unui Acord de cooperare bilateral.